چیلر چیست



۴.۷/۵ - (۳ امتیاز)

چیلر گجت یا دستگاهی است با تبخیر و تقطیر یک مبرد در حال گردش در بین اجزای مبرد تراکمی دما را از یک بخش از دستگاه به بخش دیگر ان منتقل می کند. در واقع کار چیلر جهت سرمایش هوای ساختمان و یا کابرد های صنعتی سرد کردن اب است. ابی که دمای پایینی دارد به واسطه مپم و لوله به توزیع کننده های هوای سرد مثل فن کویل ها در داخل ساختمان یا هواساز منتقل می شود. این لوله ها به ئخوبی عایق شده تا دمای اب را حفظ کنند.

علاوه بر سرد کردن ساختمان این اب جهت سرد کردن دستگاه های صنعتی هم مورد استفاده قرار می گیرد. ابی که داخل چیلر جریان دارد در محیطی ایزوله گردش می کند و هدر ( تبخیر ) نمی شود.

کاربرد چیلر

از این سیستم ها میتوان در انواع محیط ها اعم از مسکونی تجاری و اداری و صنعتی بهره برد. در کل این دستگاه ها از نظر کاری که می کنند به دو دسته تهویه مطبوع و برودت صنعتی طبقه بندی می شوند. آب خنک در تهوبه مطبوع با گردش درون مبدل های حرارتی ( کویل ها) جریان خنک مورد نیاز فضا های مسکونی و …را ایجاد می کند. دمای آبی که وارد سیستم می شود با گرفتن حرارت از هوای مورد نظر بیشتر می شود و برای سرد شدن تا دمای استاندارد ( ۷ درجه ) دوباره به چیلر بر می گردد.

کاربرد چیلر

رایج ترین نوع کاربری آب سرد در تهویه مطبوع در کنال دستگاه هایی به نام فن کویل است که شامل فن دمنده و مبدل حرارتی هستند که با فیلتر و یک مدار کنترل  ساخته می شوند. این دستگاه ها با آب گرم و دیگ و یا پکیج در گرمایش محیط نیز می توانند نقش مفیدی ایفا کنند. از طرفی از آن جا که برای هر محیط تفکیک شده ای از یک فن کویل استفاده می شود می توان دمای هر نقطه ای محیط را به صورت دلخواه تنظیم کرد

در مکان هایی هم که یه صورت یکپارچه هستند و تفکیک نشده اند از چیلر و هواساز برای خنک سازی و یا گرما استفاده می شود. ایرکولر هم دیگر سیستمی است که با چیلر ها ترکیب می شود از ایر کولر ها برای سرمایش و گرمایش سالن های بزرگ استفاده می کنند چرا که هواساز توانایی به مراتب کمتری از ان دارد.

برودت صنعتی

اب سرد چیلر در بسیاری از کارخانه های صنعتی و بخش هایی که نیاز به خنک سازی دارند مثلا خنک کردن دستگاه و ماشین آلات صنعتی استفاده می شود. شما می توانید این کاربرد را در صنایع پلاسیتک سازی لبنیات و …مشاهده کنید. اگر می خواهید که به دمای خنک تر از دمای استاندارد تعریف شده برای چیلر دست پیدا کنید باید از برج های خنک کننده و مبرد و کمپرسور های خاصی استفاده کنید.

انواع چیلر

– تراکمی بخار

بر اساس نوع کمپرسور :

  • روتاری
  • اسکرال
  • پیستونی
  • اسکرو
  • سانترفیوژ

بر اساس نوع کندانسور :

  • هوا خنک : یک پارچه دو پارچه
  • آب خنک
  • تبخیری

چیلر های جذبی

تک اثره :

  • ژنراتور آب گرم
  • ژنراتور آب داغ
  • ژنراتور بخار فشار پایین

دو اثره :

  • ژنراتور بخار فشار بالا
  • ژنراتور شعله مستقیم

اجزای چیلر تراکمی

کمپرسور : مبرد به شکل گاز وارد کمپرسور می شود و کمپرسور طبق وظیفه ای که دارد ان را فشرده و فشار و دمایش را به شدت افزایش می دهد و از طریق لوله به کندانسور که مبدلی حرارتی است منتقل می شود

کندانسور : کندانسور ها در دو نمونه هوا خنک و اب خنک موجودند. مبدل اب خنک به طور معمول از نوع پوسته و لوله است (shell & tube ) که از داخلش لوله های مبرد و در اطرافش اب حرکت می کند. دمای بالای مبرد توسط اب گرفته می شود و مبرد ز گاز به حالت مایع در می اید. اب توسط پمپ به برج خنک کننده منتقل شده تا در انجا دوباره خنک شود و به کندانسور باز گرددو به این نمونه چیلر تراکمی اب خنک می گویند.

اجزای چیلر تراکمی

اگر در سیستم مبدل اب خنک به کار نرفته باشد در ان از مبدل هوا خنک استفاده می شود. هوا از اطراف تیوب های کندانسور دمیده می شود و دمای مبرد را کاهش می دهد و از حالت گازی در اید. به چیلری که در ان مبدل هوا خنک به کار رفته چیلر تراکمی هوا خنک می گویند. این نمونه فاقد کولینگ تاور است.

شیر انبساط

به جهت تعویض فاز مججد مبرد از مایع به گاز به کار می رود به این صورت که فشار را از روی ان بر می دارد. پس از گذر از شیر ۲۵ درصد از مبرد گاز شده به همراه مبرد مایع وارد اوپراتور چیلر می شود.

اوپراتور : به طور معمول مبدل حرارتی اوپراتور از مدل شل و تیوب است که از داخل لوله هایش مبرد و از اطرافش اب در جریان است. این مخلوط مبرد مایع و گاز میل زیادی به تبخیر شدن دارد و این بار با گرفتن دمای بسیار زیادی از اب ان را بسیار سرد می کند. سپس این اب برای مصرف سرمایشی در داخل ساختمان به واسطه فن کویل یا توسط پمپاژ جهت مصارف صنعتی به کار می رود.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *